Festyn trufla i zbiory oliwek- Toskania
TOSKANIA (7 dni)
Jesienne zbiory oliwek – festyn trufla
Bolonia – Piza – Lukka – San Miniato – San Gimingano - Padwa
RAMOWY PROGRAM IMPREZY
DZIEŃ 1 Warszawa - Włochy
Zbiórka uczestników o godz.05.00 w miejscu wyznaczonym przez organizatora. Przejazd przez Czechy i Austrię, do hotelu we Włoszech w okolicach Tarvisio, obiadokolacja, nocleg.
DZIEŃ 2 Bolonia – Montecatini Terme
Śniadanie. Przejazd do Bolonii, zwiedzanie z przewodnikiem min. zwiedzanie z przewodnikiem miejscowym m.in. katedry św. Petroniusza, we wnętrzu której znajduje się jedyne na świecie malowidło przedstawiająca Mahometa w piekle, placu z Fontanną Neptuna, Uniwersytetu, krzywych wież – symbolu miasta. Przejazd do hotelu w Montecatini Terme, drink powitalny, kolacja, nocleg.
DZIEŃ 3 Piza - Montecarlo
Śniadanie. Przejazd do Pizy, ze znaną na całym świecie Krzywą Wieżą. Zobaczymy również Katedrę, Baptysterium. Po chwili odpoczynku udamy się do gospodarstwa agroturystycznego, w miejscowości Montecarlo, gdzie właściciele obiektu przedstawią nam proces produkcji oliwy, będziemy też mogli przyłączyć się do pracy przy zbiorach. Po wizycie, zasiądziemy wspólnie do stołu i skosztujemy świeżej oliwy oraz win, wraz w typowymi przekąskami. Powrót do hotelu przewidziany w godzinach popołudniowych, czas wolny, kolacja w hotelu.
DZIEŃ 4 Lukka
Po śniadaniu przejazd do Lukki. To przepiękne miasto, centrum którego otoczone jest renesansowym murem obronnym, co nadaje miastu bardzo osobliwy charakter. Będąc w Lucce trzeba pospacerować uliczkami, zatrzymać się na placach, posiedzieć przy kawie w małej kafejce oraz obejść starówkę po dawnych murach. W godzinach popołudniowych powrót do hotelu, czas wolny oraz kolacja.
DZIEŃ 5 San Miniato – San Gimingniano
Śniadanie w hotelu, przejazd do San Miniato, gdzie w listopadzie w 2, 3 i 4 weekend, każdego roku odbywa się festyn trufla. Wspaniała okazja żeby skosztować dań na bazie trufla, oraz wielu innych smakołyków. Przy okazji zwiedzimy też ten uroczy zakątek. W godzinach popołudniowych udamy się do San Gimignano, znanego jako średniowieczny Manhattan. Nad miastem wznosi się 8 wież, zbudowanych przez zamożnych mieszkańców w XIII-XV w. W okolicach miasta produkuje się znakomite białe wytrawne wino Vernaccia, którego można skosztować w każdym z okolicznych barów. Wielbiciele słodkości będą mogli udać się do jednej z lokalnych lodziarni by skosztować przepysznych lodów. Po powrocie do hotelu, czekać będzie na nas typowa toskańska kolacja.
DZIEŃ 6 Montecatini Terme - Padwa
Śniadanie w hotelu. Wykwaterowanie, przejazd do Padwy, krótki spacer po mieście, indywidua e zwiedzane bazyliki św. Antoniego, czas wolny. Przejazd do hotelu w Tarvisio, obiadokolacja, nocleg.
DZIEŃ 7 Tarvisio - Warszawa
Śniadanie, wyjazd w drogę powrotna do kraju. Podczas przejazdu, dłuższe przerwy na gorący posiłek, płatny we własnym zakresie. Przyjazd do Warszawy w późnych godzinach wieczornych.
Termin: listopad 2022
Cena: 2550 zł
Cena zawiera:
- transport autokarem,
- zakwaterowanie: 2 noclegi w hotelu *** w okolicach Tarvisio, 4 noclegi w hotelu **** w Montecatini Terme, pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami,
- wyżywienie: 6 śniadań wzmocnionych, 6 obiadokolacji, drink powitalny, degustacja win z przekąskami, degustacja oliwy,
- przewodnik w Bolonii, Pizie i Lucce,
- polskojęzyczny pilot w San Miniato i San Gimingniano,
- bilet wstępu do katedry w Bolonii i Pizie,
- zestawy tour guide,
- opłaty klimatyczne,
- ubezpieczenie WIENER Basic (NNW 1 250 EURO, KL 20 000 euro)
- opiekę licencjonowanego pilota,
- podatek VAT,
- TFG, TFP
Cena nie zawiera:
- Dopłaty do pokoju 1 osobowego – 100 euro,
- dobrowolnego ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z udziału w imprezie + 3,75% ceny,
- ubezpieczenia od chorób przewlekłych 3 euro dziennie,
- opłaty za napoje do obiadokolacji,
- wszystkiego co nie ujęte w programie
Uwagi:
- Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.
- Dla grup zorganizowanych możliwa korekta programu