Dzień ogórka wrzesień 2021
DZIEŃ OGÓRKA W KRUSZEWIE
Zbiórka uczestników i wyjazd w kierunku Kruszewa ok. godz. 7:00. Kruszew to niewielka miejscowość na Podlasiu położona nad rozlewiskami Narwi znana jest z zerwanego mostu i słynnych ogórków kiszonych o nazwie „Herbowe”. O ich wyjątkowości decyduje tradycja uprawy i stare receptury kiszenia. Każdego roku w pierwszą niedzielę września odbywa się tu Dzień Ogórka – impreza regionalna z licznymi konkursami okraszona występami zespołów folklorystycznych. Impreza ta odbywa się corocznie już od 2000 r. Jak sama nazwa wskazuje tematyka święta obraca się wokół ogórka. Okolice Kruszewa słyną właśnie z upraw tego warzywa oraz starych, tajnych przepisów jego przetwórstwa. Podczas festynu można spróbować nowych smaków ogórka, dowiedzieć się co nieco na temat jego rodzajów i uprawy, a przy tym dobrze się bawić. Festynowi towarzyszą stoiska z wyrobami ludowymi i produktami regionalnymi. Goście mogą nie tylko degustować produkty lokalne ale również zakupić swojskie wędliny, chleb, ser, kapustę i oczywiście ogórki pod każdą postacią. Podczas tegorocznego festynu zostaną rozegrane konkursy m. in. w jedzeniu ogórków na czas, a także mistrzostwa w rzucie ogórkiem. O dobry nastrój gości zadbają zespoły folkowe.
Wyjazd w drogę powrotną, przyjazd w godzinach wieczornych.
Termin: 06.09.2020
Cena: 79 zł/ osoba
Cena zawiera:
- transport autokarem,
- opłaty drogowe, parking,
- ubezpieczenie UNIQA ,
- opieka licencjonowanego pilota,
- podatek VAT
Cena nie zawiera:
- wszystkiego co nie ujęte w programie,
- dobrowolnego ubezpieczenia od kosztów rezygnacji w wysokości 2,8% ceny imprezy
- wyżywienia
- Turystycznego Funduszu Pomocowego- obligatoryjny, bezzwrotny +2 zł/ osoba zgodnie z Rozporządzeniem z dn. 22.12.2020 poz. 2379
Uwagi:
- Cena skalkulowana na 40 osób – w przypadku zebrania mniejszej liczby uczestników cena może ulec zmianie.
- kolejność zwiedzania może ulec zmianie w związku z panującą pandemią COVID- 19,
- w czasie trwania reżimu sanitarno- epidemiologicznego obiekty gastronomiczne nie serwują posiłków w formie bufetu szwedzkiego. Potrawy podawane są do stolika, co nie zmniejsza ich jakości ani ilości,
- na dzień tworzenia oferty wszystkie obiekty są udostępnione do zwiedzania,
- zwiedzanie odbywa się z zachowaniem zasad sanitarno- epidemiologicznych wywołanych COVID- 19
- zajmowanie miejsc w autokarze wg kolejność dokonania pełnej wpłaty
- możliwość zmiany programu na życzenie grupy.